Hoeveel aandacht besteed jij aan afscheid en welkom in je team?

Afscheid en welkom

Hoeveel aandacht besteed jij aan afscheid nemen van collega’s en het welkom heten van nieuwe teamleden?

Vorige week had ik een teamdag met een team dat ik al langere tijd begeleid. De samenstelling was onlangs veranderd. 1 iemand was weggegaan, een contract was niet verlengd en er waren 2 nieuwe collega’s bijgekomen.

Normaal gesproken maak ik met elk teamlid even individueel contact voordat we beginnen. De leidinggevende trapt af en ik neem het stokje over. Ik heet de nieuwe mensen welkome en vervolg het programma.

Deze keer deed ik het totaal anders. 

Ik volg bij De School van Transitie de opleiding Secure Base Teamcoaching, waarin we met de transitiecirkel werken. Stil staan bij afscheid en verlies is minstens zo belangrijk als bij welkom en contact.

Verlies en afscheid

Ik had 2 extra stoelen in de ruimte gezet voor de collega’s die vertrokken waren. Ik wees naar de stoelen en vroeg: ‘Van wie hebben jullie afscheid genomen?’ Ze noemden 2 namen. Vanwege de anonimiteit noem ik ze hier Matteo en Aniek.

‘Laten we even stilstaan bij Aniek. Wat bracht Aniek mee dat jullie nu moeten missen? Wat voegde zij toe aan het team?’ Ze noemden haar gezelligheid, behulpzaamheid en dat ze heel goed was haar werk; ze was snel, precies en wist klanten aan haar te binden. Op deze manier bespraken we ook Matteo zijn bijdrage. 

Ik vroeg ‘Hoe hebben jullie afscheid genomen?’ Er was een borrel georganiseerd op een externe locatie, iemand had cadeautjes gekocht en ze hadden gezellig gekletst met een hapje en een drankje.

Ik heb iemand gevraagd de stoelen van Aniek en Matteo weg te halen en de kring weer te sluiten. 

Contact en welkom 

Toen heb ik de aandacht verlegd naar de nieuwe collega’s Daniël en Hanna. ‘Wie van jullie was er als eerste?’ vroeg ik. Dat was Daniel. ‘Wat voor een team trof je bij aankomst aan? Hoe was je ontvangst? Hoe waren je eerste werkdagen? Wat heb je als een High en wat als een Low ervaren tot nu toe? Daniel gaf eerst uitgebreid antwoord en daarna sprak Hanna.

Daniel en Hanna heb ik aangemoedigd om hun eerlijke ervaringen te delen en zo het team de mogelijkheid te geven om ervan te leren. Wat werkte voor Daniel en Hanna goed, wat hebben ze hierin gemist? Wat hebben ze nu nog nodig om zich verbonden te voelen?

Het team werd zich meer bewust hoe ze nieuwe mensen nu welkom heten en wat ze er nog aan kunnen toevoegen. Iets waar ze als teams niet eerder écht bij stilgestaan hadden.

Tot slot hebben we Daniël en Hanna nog even in het zonnetje gezet door te benoemen welke kwaliteiten, eigenschappen, talenten zij al gezien hebben bij hen.

Een start die zo rijk was. Er ontstond een sfeer van dankbaarheid voor wat er was, positiviteit en verbondenheid. Er werden anekdotes opgehaald van vroeger en ook de nieuwe mensen werden goed welkom geheten. Iedereen heeft gesproken. Het was een mooie ervaring om het eens heel anders te doen. Stilstaan bij verlies en afscheid én de nieuwe teamsamenstelling.

Marije

Heb je interesse om door te praten wat ik voor jou en jouw team kan betekenen?