Deel II

Emoties wijzen ons de weg

Ik ben alweer een paar weken verder in mijn ‘onderzoek’ naar emoties en voelen. Het boek ‘Leer voelen wat je wilt voelen’ van Rients Ritskes inspireert mij hierbij.

We voelen ons het grootste gedeelte van de dag goed!

Wat fijn is te weten, is dat we ons het grootste gedeelte van de dag (zo’n 75%) goed voelen. Helaas zijn wij ons daar vaak niet bewust van. We nemen wat we voelen vaak niet waar. En wat we niet bewust voelen, bestaat in onze beleving niet.

Wat we wel waarnemen zijn de meer uitgesproken bewustzijnstoestanden zoals afkeer (datgene wat we juist niet willen) en verlangen (datgene wat we heel graag willen). De gulden middenweg tussen deze twee polen – het goede gevoel- ontsnapt maar al te vaak aan onze bewuste aandacht. Door meditatie kun je je bewustzijn hierop vergroten, hetgeen bijdraagt aan meer geluk, aldus Rients Ritskes.

Hoe kunnen we ons vaker (bewust) goed voelen?

Wat kun je nog meer doen dan mediteren en je bewust worden van de momenten dat je je goed voelt? Dat is focussen op wat je ten diepste wil. Onze emoties kunnen je daarbij helpen. Emoties zijn energiebronnen die ons in beweging brengen, ze geven ons richting en maken duidelijk wat echt belangrijk voor ons is. Het bestuderen van onze emoties, is het bestuderen van onze doelen. Emoties wijzen de weg in ons leven.

Teveel wensen en doelen leiden tot een energie lek

Rients Ritskes geeft aan dat mensen die emotioneel zijn, doorgaans gebukt gaan onder een overvloed aan bewuste en onbewuste wensen en doelen. Mensen die veel willen, die bewust of onbewust te veel doelen nastreven, komen doorgaans ‘nergens’ toe. De energie lekt naar alle kanten, doordat hun wensen en verlangens ook alle kanten uitgaan. Deze mensen raken uit balans, klagen over vermoeidheid, terwijl ze met hun heftige emoties vaak een teveel aan energie uitstralen. Echt weten wat je wilt, geeft energie. Omdat emoties energiebronnen zijn die ons in beweging brengen, kunnen we er daar niet teveel van hebben. Het is dus uiterst belangrijk dat we onze emoties en achterliggende doelen goed doorzien en in goede banen weten te leiden. Door bewust keuzes te maken, kunnen we onze energie richten.

               "Weten wat je wilt, geeft energie"

Het stuk van Rients Ritskes raakt mij wel. Ik ben zelf iemand die veel energie heeft en veel dingen leuk vind. Voor mij is kiezen geregeld verliezen. Ik wil geregeld eigenlijk teveel en dat frustreert mij. Stapels boeken die nog op mij liggen te wachten, diverse inspirerende magazines nog met de folie eromheen, een to do lijst voor ‘als ik tijd heb’ met allerlei ideeën en nice to do’s of nice to have’s. Ik denk niet dat ik de enige ben die (te) veel wensen en verlangens heeft. Niet alleen bewust, maar vooral ook onbewust willen we vaak te veel. Meditatie helpt mij elke keer weer om focus aan te brengen, uit de ‘doe stand’ te komen en vanaf een afstand mijn wensen en doelen te bekijken. Ik ben benieuwd hoe dit bij jou werkt. Reacties zijn van harte welkom!

Ik ga nu nog maar even op mijn poef zitten, contact maken met mijn emoties, want die wijzen mij de weg in het leven :-).

Marije

Heb je interesse om door mij gecoacht te worden?