Moe en weinig energie
De laatste tijd ontmoet ik diverse mensen in mijn coachingspraktijk die leeggelopen zijn. Ze zijn moe en hebben weinig energie. Sommigen zijn langzaam weer aan het terugkomen uit een burnout, anderen lopen al maanden op tenen. Ik vind het heftig om te zien. Zo is het leven toch niet bedoeld? Om gebukt te gaan onder stress en een ‘mindere’ versie van jezelf te worden. Mensen leiden daar niet alleen zelf onder, maar ook hun omgeving kan last hebben van hun veranderde gedrag.
Multitaksen en singeltasken
Neurowetenschappers geven aan dat het volstrekt waanzin is wat we nu de hele dag doen. Ons brein kan de grote hoeveelheid taken die we onszelf opleggen helemaal niet aan. Ons brein is nog niet mee geëvolueerd om de grote hoeveelheid informatie te verwerken en continu te schakelen tussen activiteiten. Dit laatste heet trouwens switchtasken, al wordt het in de volksmond vaak multitasken genoemd. Elke keer als je van taak wisselt, doe je een beroep op je brein en verbruik je extra energie en tijd.*
Hoe voeg je kwaliteit toe aan je leven?
Nu kun je gaan proberen minder taken op je te nemen, minder achter je pc te zitten, minder op je telefoon te zitten, maar ik geloof daar niet zo in. Ik geloof meer in focusop wat jemeer wilt doen, waar je naar toe wilt bewegen in plaats van waar je vanaf wilt. En dat meer doen zit in activiteiten die kwaliteit toevoegen aan je leven. Activiteiten waar je plezier aan beleeft. Activiteiten waar je helemaal in op kunt gaan, waarin je de tijd soms vergeet. Waar je onbewust ook meer de tijd aan besteedt dan je van te voren jezelf voorgenomen had. Heerlijk is dat! Kortom focus op activiteiten waarvan je energie krijgt!
Even terug naar mijn coachingspraktijk. Als ik mensen ontmoet die moe en weinig energie hebben, sta ik onder andere stil bij wat mensen nu energie kost en wat hun energie geeft. Met namen richt ik mijn aandacht op dat laatste: Wat geeft je energie? Waar laad jij van op? Na lang nadenken noemen ze activiteiten die ze vroeger graag deden: schilderen, piano spelen, naaien, met hout mooie spullen maken etcetera. Dit zijn vaak activiteiten waarin ze iets kunnen creëren, iets moois kunnen maken of zich letterlijk kunnen laten horen. Ze verleggen hun focus van piekeren en nadenken (hoofd) naar iets met hun handen doen. Maar met name noemen ze activiteiten die in hun ogen kwaliteit toevoegen aan hun leven. Activiteiten die erom vragen om met aandacht gedaan te worden, die vanuit het hart om aandacht roepen.
Werk aan een ding tegelijk
Wat ze eigenlijk aan het doen zijn met zo’n activiteit is aan het single tasken: dat is simpelweg aan één taak tegelijk werken. Die taak bepaalt op dat moment alles, waardoor alle ander taken minder belangrijk zijn. Single tasking vraagt wel om een stukje discipline, je moet de verleiding weerstaan om te switchen naar een andere taak die je op korte termijn voorziet van een kleine dosis dopamine (denk aan een spelletje, een like e.d.). Dopamine is verslavend: het draagt bij aan je geluksgevoel (echter wel op korte termijn) en daar willen we het liefste steeds meer van!
“We werken niet te veel, maar we laden ons onvoldoende op”
Kortom focus je op een single task die je energie geeft. Een interview met hoogleraar en bedrijfsarts Willem van Rhenen – onlangs gepubliceerd in het NRC (door Anne Corré) onderstreept deze gedachte. Hij zegt: “We werken niet te veel, maar we laden ons onvoldoende op. Vaak weten mensen niet eens zo goed meer waar ze werkelijk plezier aan beleven. Het begrip hobby is zelfs een uitstervend fenomeen. Het gaat om activiteiten doen die je structureel gelukkig maken en dat kan voor sommigen soms nog een zoektocht zijn. Tot slot zegt hij: ”Als je telefoon leeg is, leg je hem ook niet een paar dagen in de vensterbank, maar hang je hem aan de oplader”, Aldus Van Rhenen.
Hopelijk ben nu een paar dagen vrij vanwege de kerstdagen en hoef je even niet te werken. En gun je jezelf ruimte en tijd om te single tasken. 1 ding met aandacht te doen, iets waar je van oplaadt, dat jou energie geeft. Ga koken, speel een spelletje, lees een boek, maak samen een wandeling. Doe de dingen met aandacht, ontspan en laad op. Dan kun je straks terugdenken aan vakantie die kwaliteit heeft toegevoegd aan je leven.
Ik voeg me nu bij mijn gezin, ga een potje kolonisten.
Heb het goed!
Marije
*Als je hier meer over wilt lezen is het artikel op NPO focus “Kunnen we Multitasken” door Saskia Wayenberg interessant om te lezen.
*Bij dit artikel ben ik geïnspireerd door het interview met hoogleraar en bedrijfsarts Willem van Rhenen (door Anne Corré) – gepubliceerd in het NRC
Heb je interesse om door mij gecoacht te worden?