Nu thuis werken en online werken de komende tijd nog de realiteit zullen zijn

Hoe blijf ik mentaal fit als ik thuiswerk?

Mijn vorige artikel schreef ik over de inzichten van ruim 75 leidinggevenden die ik vanuit Ellla heb gesproken over hoe het hun tot nu toe vergaat in deze Corona tijd. 

Loskomen van je werk

Leidinggevenden gaven aan dat de grenzen tussen werk en privé vervagen en dat het soms lastig is om los te komen van hun werk. De komende tijd zullen veel mensen blijven thuiswerken. Dit vraagt aandacht. Wanneer begin je en wanneer stop je? Als niemand je roept, kun je de hele dag aan een stuk door werken. Het is opnieuw zoeken naar een ritme van werken en pauzes, afschakeltijd plannen tussen werk en privé.

Ons brein heeft rust nodig

Hoe kun je ervoor zorgen dat je fit blijft? Zowel metaal, fysiek en emotioneel? Hoe doe je dat op een gezonde manier? Om goed te kunnen blijven functioneren heeft ons brein op gezette tijden RUST nodig. Uit onderzoek van DeskTime komt naar voren dat je het meest productief bent als je 52 minuten gericht werkt aan iets en dan 17 minuten pauze neemt. Tijdens deze rustperiode kan je lichaam zich ontspannen en kan je aandachtsnetwerk zich hergroeperen.

52 -17 principe

Tony Crabbe schrijft in zijn boek ‘Nooit meer druk’ over de ‘Aandachtshersteltheorie’. Hij maakt een onderscheid tussen selectieve aandacht en onwillekeurige aandacht. Na een periode van doelgerichte aandacht waarin je brein zich concentreert op een enkele taak, is het van belang om daarna je aandacht de vrije loop te laten. Dus als je na 52 minuten geconcentreerd werken 17 minuten pauze neemt, kun je het beste even naar buiten gaan, fysiek bewegen (sporten), een glas water drinken, een ademhalingsoefening doen of iets dergelijks. Wat je NIET moet doen en dan je mail, linkedIn of Facebook gaan checken, dat vereist namelijk wederom doelgerichte aandacht…

Grote brokken

Wat ook belangrijk is, is om je werk in grote brokken te verdelen en met aandacht eraan te werken. Dit is een hele uitdaging door de grote hoeveelheid informatie die op ons afgevuurd wordt. Ons brein is niet opgewassen tegen de overdaad aan prikkels, afleidingen en uitdagingen. Daarnaast hebben we de neiging om geregeld te wisselen tussen taken. Veel mensen geloven nog steeds dat multitaksen bestaat, maar elke keer schakel je van de ene naar de andere taak. Onze hersenen kunnen dit helemaal niet aan, maar we blijven ermee doorgaan omdat dit ons elke keer een heerlijk shotje dopamine geeft. Realiseer je, dat de prijs een flinke daling in productiviteit het gevolg is.  

Dus wil je productief zijn, focus je dan op een bezigheid waar je 52 minuten met aandacht aan werkt, neem dan pauze en geef je brein rust. Las ook af en toe minipauzes in waarin je even naar buiten kijkt of wat in het niets staart. 

En wat mij zelf helpt in deze tijd is om echt ME-TIME in te lassen. Even tijd voor mezelf, geen kinderen om me heen die elke keer een beroep op me doen, even UIT staan. Ik ga wielrennen, naar yoga, of hardlopen of trek me even terug in mijn eigen werkkamer. Dan ga ik op mijn bank eerlijk door een magazine bladeren met een relax muziekje aan. Ik licht de kinderen dan ook in dat ik het komende half uur niet gestoord wil worden. Mijn eigen grenzen aangeven of behoeften kenbaar maken vind ik soms lastig. Een deel in mij wil er graag voor de ander zijn. Maar als ik niet mijn behoeften kenbaar maak, kan ik uiteindelijk er minder goed voor de ander zijn. En dat is een helpende gedachte!

Tips van leidinggevenden

De geïnterviewde leidinggevenden deelden deze tips met elkaar:

  • Begin pas op de tijd dat je normaal ook zou beginnen, dus niet op de tijd dat je zou vertrekken naar je werk
  • Bouw ‘reistijd’ in. Start de dag met een rondje fietsen als je normaal ook naar je werk zou fietsen. En doe dat ook aan het einde van de dag. Zo bouw je afschakeltijd in.
  • Neem de tijd voor een goede middagpauze. Neem de tijd om rustig te lunchen, ga tussendoor sporten, wandelen e.d.
  • Vraag je gezinsleden om je op gezette tijden te roepen voor een gezamenlijke pauze.
  • Maak afspraken met jezelf hoe veel uren je op een dag maximaal achter de laptop wil zitten en hoeveel videovergaderingen je op een dag maximaal wil doen.
  • Kies bewust of videobellen noodzakelijk is of dat je ook gewoon kunt bellen. Gewoon bellen kun je ook doen terwijl je wandelt door de buurt.

Voel, geef je grenzen aan, leer van elkaar en experimenteer!

Vraag je geregeld eens af  hoe je je voelt. In deze tijd van overvloed aan input, is het lastig om goed te voelen wanneer je ‘verzadigd’ bent of niet. We leven veelal vanuit ons hoofd en nemen de signalen die ons lichaam ons geeft niet goed meer waar of zelfs niet serieus (hoofdpijn, moe, last van schouders of rug…). Uit loyaliteit laten we ons laatste lege plekje in onze agenda toch volplannen met nog een ‘zoomsessie’.

Geef je grenzen aan vanuit zelfzorg. Ga het gesprek eens aan met je collega’s over hun ervaringen en hoe zij zichzelf fit houden, leer van elkaar en experimenteer om er achter te komen wat voor jou het beste werkt om mentaal (en fysiek en emotioneel) fit te blijven.

Als je het lastig vindt om je balans te behouden of als je uit balans bent op dit moment, neem dan gerust contact met me om te verkennen hoe ik je kan helpen.

Marije

 

Heb je interesse om door te praten wat ik voor jou en jouw team kan betekenen?