Een kort rijmend gedicht

Mijn eigen Haiku

Zen en Haiku

Vandaag is het 30 december 2016. Het is een prachtige dag. Koud, helder met zon, mijn favoriete weer. Ik ben heerlijk gaan hardlopen in het bos, al kwam van hardlopen niet zoveel terecht: continu werd ik aangetrokken door de prachtige ijskristallen op de bladeren en de zon die delen van het grasveld weer groen deed kleuren. Met mijn iPhone heb ik tientallen foto’s gemaakt. Al hardlopend, stoppend en fotograferend viel mij zomaar een haiku in. Wat is een haiku? Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter. Een haiku bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. De Haiku stamt uit een lange traditie van volksdichtkunst in Japan. Tijdens de cursus zen-meditatiehebben we een aantal lessen besteed aan het onderwerp haiku en hebben we er zelf een paar mogen schijven.

De klassieke haiku gaat meestal over een natuurbeleving, maar dit is niet noodzakelijk. Ook het landelijke en huiselijke leven zijn vaak onderwerp van een haiku. Traditioneel zit in de haiku een verwijzing naar één van de Japanse seizoenen. Vaak gebeurt dit door het noemen van een bloem, een dier of een weersgesteldheid dat kenmerkend is voor dat seizoen. Ten slotte bevat een haiku vaak een verrassende wending, zoals de Japanse haiku-dichter Shiki (1867 – 1902) heeft geschreven:

Nog dezelfde dag, 
waarop de klaproos bloeide,
door de wind vernield.

Een van de beroemdste haiku aller tijden is geschreven door de Japanse haiku-meester Matsuo Basho (1644-1694). Vertaald luidt hij als volgt.

Oh, oude vijver,
een kikker springt van de kant,
geluid van water.

En nu zijn jullie waarschijnlijk benieuwd naar mij eigen haiku! Hier komt hij!

Het is koud vandaag,
ijskristallen op het gras,
smeltend in de zon.

Ik hoop dat jullie net zo genoten hebben van de natuur als ik en dat jullie ook de schoonheid ervan hebben kunnen ervaren. Ennuh, probeer zelf eens een haiku te schrijven, en mail hem mij! Meer weten over zen en haiku’s? Kijk dan op de site van zen.nl

Voor nu wens ik je een hele fijne jaarwisseling toe en een bezielend 2017!

Marije

Heb je interesse om door mij gecoacht te worden?