Hoe een 'Witboek' je helpt

Creëer een positief zelfbeeld

Creëer een positief zelfbeeld

Een paar weken geleden heb je kunnen lezen in mijn blog ‘Grip op Gedachten’ hoe defusie kan helpen om je eigen gedachten te beïnvloeden. In mijn coachingspraktijk heb ik op dit moment diverse coachees die hun mentale weerbaarheid willen vergroten. En daar help ik ze mee.

Vandaag wil ik jullie meenemen in het bijhouden van een Witboek.

Het doel van een witboek

Het doel van een witboek is om je zelfbeeld positiever te maken. Het is een manier om anders te leren kijken; naar jezelf, maar ook naar mensen om je heen. Je creëert een positievere kijk op jezelf en gaat daardoor ook anders kijken naar (en reageren op) anderen.

Negatieve gedachten krijg je niet zomaar uit je hoofd. Wat je wel kunt doen is er (veel!) positieve gedachten naast zetten. Hoe meer je je richt op positieve gedachten en dus ook positieve gevoelens, hoe meer de negatieve gedachten naar de achtergrond verdwijnen. 

Koop een Witboek

Een witboek is allereerst een boekje of schrift wat je zelf met heel veel zorg heb uitgezocht en waar je heel erg blij van wordt. Een mooi boekje waar jij fijne en helpende gedachten in gaat schrijven. Dus stap 1 is, ga naar de winkel en verwen jezelf met een tof schrift.

Wat schrijf ik in mijn witboek? Stap 1

In jouw witboek schrijf je concrete gedragingen, gebeurtenissen en ervaringen op die je gehad hebt en waar jij een positief gevoel of positieve gedachte bij had. Alles waar je trots op bent, blij mee of tevreden over mag je erin schrijven. Dat kan bijvoorbeeld gaan over:

  • iets wat goed voelde (heerlijk buiten in het zonnetje gezeten en een koffie gedronken – ontspannen)
  • wat je goed deed (een luisterend oor geboden aan een vriendin – verbonden )
  • iets wat lukte (rustig gebleven toen mijn dochter tegen me uitviel – trots)
  • complimenten van anderen (het eten is lekker mama – blij)

Je gaat dus bewijzen verzamelen in de vorm van concrete gedragingen, gedachten en gevoelens. En denk eraan, het gaat niet alleen over prestaties!

Leg je lat laag

Je mag dus alles opschrijven in je witboek, als je er dus maar een positief gevoel of positieve gedachte bij had. Dat kunnen dus echt hele kleine dingen zijn. Belangrijk hierbij is dat je je eigen lat niet te hoog legt en gaat schrijven. Als je je lat te hoog legt en wacht op die ene grootste gebeurtenis, dan komt er nooit iets in je boekje. Schrijf ook – in jouw ogen – niet noemenswaardige dingen erin. En als je drie dagen achter elkaar hetzelfde opschrijft, is dat ook prima!

Hoe ga ik erin geloven? Stap 2

Om te gaan geloven in je nieuwe zelfbeeld is het belangrijk dat je gaat leren aan concrete daden, gedragingen en ervaringen een conclusie over positieve eigenschappen van jezelf te verbinden. Je gaat dus betekenis toekennen aan de verzamelde feiten. Bedenk wat de witboekgebeurtenissen over jou zeggen, aan welke eigenschap je zou kunnen denken. Als positieve eigenschappen van jezelf gefundeerd zijn op allerlei concrete voorvallen uit verschillende levensgebieden, zul je er steeds meer in gaan geloven.

Als voorbeeld: 

De kracht van herhaling

Lees regelmatig aantekeningen van eerdere dagen door, langzaam en aandachtig. Het hele wit boek doorlezen is een nog beter idee. Mogelijk merk je dan al dat je stemming er beter van wordt. Je geloof in jouw positieve eigenschappen zal sterker worden door ze vaak te herhalen. Wat ook nog helpt, is om je gedrag af te stemmen op je positieve zelfbeeld, alsof het nieuwe beeld al 100% werkelijkheid is. Probeer het maar eens!

Format 

Voordat je met het witboek begint, wil ik je vragen de volgende vragen eens op een schaal van 1-10 te scoren.

  • Hoe positief is je stemming op dit moment?
  • Hoe tevreden ben je met jezelf?
  • Hoe energiek voel je je?
  • Hoe zelfverzekerd voel je je?

Daarna begin je met je witboek. Schrijf het bovenstaande format in je witboek over. Ik wil je echt uitnodigen om je witboek minstens om de dag in te vulllen en te kijken welk effect het op je heeft.

Ik ben echt heel benieuwd wat het effect op jou is van het bijhouden van jouw witboek. Laat het mij weten op marije@deinzichtfabriek.nl of stuur mij een DM via facebook of insta.

Veel plezier ermee!

Marije

Heb je interesse om door te praten over wat ik voor jou kan betekenen?