Mooi artikel van The School Of Life Amsterdam over het fenomeen dat mensen zich niet uitspreken. Vaak wordt het gekoppeld aan een gebrek aan psychologische veiligheid. Maar juist in een veilige omgeving kan een ander fenomeen de kop opsteken dat dit gedrag verklaart: groupthink. In een team waar de teamleden het goed met elkaar kunnen vinden, kan de drang naar harmonie sterker zijn dan de behoefte om tot de beste beslissingen te komen…
In de teams die ik begeleid merk ik dat snel het woord ‘onveiligheid’ in de mond wordt genomen. Ik vind het een heel groot woord. Alsof het een verklaring is voor van alles en nogwat wat niet lekker loopt in een team.
En 100% veiligheid bestaat niet. Er zijn momenten waarop je je veilig voelt en momenten waarop je je in dezelfde groep iets minder veilig voelt om iets te zeggen.
Als we dat iets meer zouden omarmen…en vooral ook kijken wanneer mensen zich wél uitspreken.
En om je makkelijker uit te leren spreken zijn heel wat tools voor handen om dat op een verbindende en ontschuldigende manier te doen. Zo uit de losse pols wat voorbeelden:
🔹Vragen naar iemands intentie ipv iemand aan te moeten spreken: ‘Ik merk dat ik me oogejaagd voel door je opmerking. Dat is vast niet je bedoeling. Vertel eens wat je intentie was.’
🔹Benoemen van patronen, wat je ziet, hoort, voelt en verkennen wie dat ook ervaart: ‘Ik merk dat we elkaar aan het overtuigen zijn. Wie herkent dat?
Is dat effectief? Bereiken we zo ons doel? Zo niet, wat kunnen doen zodat we dit agenda punt goed kunnen afhandelen?’
🔹Benoemen van verschillen. Leer verschillen in belangen behoeften en beelden zien als waardevolle informatie. ‘Ik heb meer behoefte aan structuur dan jij. Hoe kunnen we omgaan met dit verschil zodat het voor beiden fijn voelt?’
De Deep Democracy methode reikt vele manieren aan om verschillen te overbruggen.
🔹Een ander voorbeeld: ‘Er zijn mensen die vaker spreken dan anderen. In welke mate is dit effectief om tot een gezamenlijk gedragen besluit te komen? Wat kunnen wij als team doen om te stimuleren dat er meer gelijke inbreng is en we alle stemmen horen?’
Lees hier het artikel van de School of live.
Op zoek naar meer tools voor je team, neem gerust contact met me op!
PS: de foto heb ik gemaakt in The note cafe in Hanoi
Wil je eens sparren over de interactiepatronen in jouw team en hoe ik organisaties en teams ondersteun?
Neem gerust contact op!