Ik begeleid teams en leiders

om (veer)krachtig, ontspannen en bevlogen te werken

Veerkrachtige en bevlogen teams

Hoe zou het zijn om in een team te werken waar je echt jezelf mag zijn? Waar je je verbonden voelt met je teamleden, waar je je talenten mag inzetten ten dienste van een groter geheel? Waar je je met vallen en opstaan mag ontwikkelen en je hierbij ondersteund voelt? Waar het gros van jouw teamleden bevlogen is om samen nog meer waarde toe te voegen? Waar passie en plezier de boventoon voert?

Ik help teams om een cultuur te creëren waar teamleden zich vrij, verbonden en uitgedaagd voelen.

De wereld verandert snel en het is belangrijk dat organisaties wendbaar en vernieuwend zijn. Dit lukt het beste met veerkrachtige, bevlogen en betrokken medewerkers. 

Vertrouwen, veiligheid en verbinding als basis

Om een veerkrachtig en bevlogen team te bouwen, richt ik me eerst op de basis: het creëren van vertrouwen en veiligheid. Op interactieve en uitdagende wijze nodig ik teamleden uit om echt contact met elkaar te maken, nieuwsgierig te zijn en vooral naar elkaar te luisteren. Vanuit vertrouwen en veiligheid ontstaat ruimte om je uit te spreken en schurende gesprekken te voeren. Bevlogen teamleden voelen zich betrokken en nemen als vanzelfsprekend verantwoordelijkheid voor hun werk. Je kunt je voorstellen dat in dit soort teams de prestaties als vanzelf toenemen. Bij het begeleiden van teams gebruik ik het gedachtegoed van Lencioni en Amy Edmonson als inspiratiebron.

Lees hier mijn blog over het vergroten van psychologische veiligheid en doe hier de test!

 

Wist je dat…

Onderzoek van Effectory toont aan dat bevlogen en betrokken medewerkers met meer passie en plezier werken en productiever zijn. Dit levert 26% betere resultaten op. Ook de klanttevredenheid neemt met 10% toe. Betrokken medewerkers zijn loyaal wat leidt tot 60% minder personeelsverloop.

Onderlinge teamdynamiek

Natuurlijk neem ik de rollen & taken, het gezamenlijke doel of de ambitie van het team onder de loep, maar vooral ik kijk naar gedrag en de onderlinge teamdynamiek. Een team kan beter gaan presteren door te kijken naar (werkende en niet-werkende) onderliggende patronen die vaak hun uitweg vinden in de manier van communiceren met elkaar. Ik put uit een breed scala van methoden en technieken om de onderliggende teamdynamiek boven de tafel te krijgen.

Teamsamenwerking is vooral gericht op het versterken van het team als geheel, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van de individuele leden. Voor extra verdieping op persoonlijk niveau, kan teamontwikkeling gecombineerd worden met individuele coaching.

Organisaties

Teams die ik mag begeleiden

Ik heb recent onder andere teams mogen begeleiden in de volgende organisaties:

AalstZorg, Alfa Accountants & Adviseurs, UWV Uitkeren Noord Nederland, Politie Regio Oost Nederland, Provincie Limburg (cluster Wonen & Leefomgeving, cluster Natuur & Water, Concerncontrol, Subsidieverlening), theFactor.e, De Twentse Zorgcentra, UWV Uitkeren Oost Nederland en LeasePlan.

Praktijkvoorbeeld

Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? Lees dan het artikel Teams die werken! dat ik (e.a.) heb geschreven en gepubliceerd is in het HR tijdschrift Opleiding & Ontwikkeling.

Mijn aanpak

Diepgaand  |  Analytisch  |  Hoofd & hart  |  Scherp  |  Professioneel  |  Intuïtief  |  Luchtig  |  Praktijkgericht  |   Ontspannen  |  Waarderend  |  Ervaringsgericht  |  Uitnodigend  |  Creatief  |  Grensverleggend  |  Positief  |  Oplossingsgericht

Benieuwd naar ervaringen van klanten? Bekijk hier een aantal referenties.

Klantervaringen voor team- en organisatieontwikkeling

Teamontwikkeling MT theFactor.e
Marije begeleidt ons management team en mijn persoonlijk al een aantal jaren naar volle tevredenheid. We zijn erg blij met hoe ze ons helpt in onze team ontwikkeling en mij in mijn persoonlijke ontwikkeling. Met haar eigen stijl van veel energie, de spiegel voorhouden en (praktische) inzichten hebben we mooie stappen gezet. Ik beveel haar van harte aan!

Directeur management team
Ronald Schipper
Directeur theFactor.e part of 4NG & CO-owner 4NG

Marije Manni en André Wouters hebben de drie teams en het management van het cluster Natuur en Water heel goed geholpen om weer een stap in de verdere ontwikkeling te zetten. Met hun goede reflectie konden we de knelpunten bespreekbaar maken en gaven ze meer inzicht in de verschillende wijze waarop teams kunnen functioneren. Ze hebben maatwerk per team geleverd en een houvast om zelf weer een stap verder te kunnen zetten, chapeau!

Province Limburg
Cecile Salomons
Clustermanager Natuur & Water | Provincie Limburg

Teambegeleiding Client Services

Wat een goede energie en professionaliteit!

Met team Client Services van LeasePlan, bestaande uit 28 collega’s hebben wij twee dagen mogen genieten van de begeleiding van De Inzicht Fabriek. Marije Manni en Inge Dijksman hebben ons verrast met hun positieve energie. Op een enthousiaste en eigen manier hebben ze ons inzicht gegeven hoe wij als individu kunnen groeien naar meer zelfvertrouwen, onafhankelijkheid, meer innerlijke rust en vooral zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. De tweede dag zijn we meegenomen in teambelang versus eigen belang, afspraken maken en elkaar aanspreken om zo tot betere resultaten te komen. Uiteindelijk met als doel om als individu en als team nog beter te excelleren. De persoonlijke aanpak, parate kennis, professionaliteit, en de enthousiaste lichaamstaal maakte deze twee dagen tot een succes! Wij zijn als team nog meer gaan verbinden en hebben de overtuiging dat we de gegeven handvaten kunnen toepassen op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.

Chantal Ykema
Chantal Ykema
Manager Client Services | LeasePlan Nederland

Teamontwikkeling MT Service Delivery Leaseplan
Met mijn management team ben ik gestart met een teamontwikkeltraject bij De Inzicht Fabriek onder leiding van Marije. Marije heeft dit proces ontzettend professioneel begeleid. Wat een vakvrouw! Het was indrukwekkend hoe snel zij waarneemt wat er bij en tussen mensen in een groep speelt en hiervoor de tools ‘on the spot’ uit haar tas haalde. Hierdoor wist ze om – zonder iemand te beschadigen – wel bij de kern te komen. Er zit immers veel verstopt in de kantlijn, in terloopse opmerkingen of geintjes. Marije pikte alles op en voelde het naadloos aan. Met respect en waardevrij. Ze stimuleerde ons om zaken concreet te maken en reikte dat na de sessies kant en klaar aan. Daardoor konden we ook zonder haar weer verder en is het duurzaam geworden.
Door Marije en dit teamontwikkeltraject zijn we individueel én als team gegroeid in het begrip van & over elkaar en daarmee onze teameffectiviteit. Onze samenwerking is sterk verbeterd. En als er iets in de weg zit (‘ligt te rotten onder de tafel’) dan maken we dat bespreekbaar. Dat werkt bevrijdend! Ik ben ervan overtuigd dat wij hierdoor als management team van Service Delivery onze gewenste doelen gaan bereiken. Geen twijfel!

Maartje van Tongeren
Director Service Delivery | COO Managing Board LeasePlan Netherlands B.V.

Teamontwikkeltraject Provincie Overijssel
Marije neemt zichzelf mee in alles wat ze doet. Dat maakt haar manier van werken persoonlijk en erg fijn. Ze heeft een fijne energie. Marije begeleide een team waar ik onderdeel van ben en dat heeft ze heel goed gedaan. Onder het wateroppervlak speelden een aantal zaken. Ogenschijnlijk onzichtbaar, maar weldegelijk van invloed op de manier waarop we met elkaar omgingen. Heeft Marije naar boven gehaald. “De haaien werden zichtbaar.” Dit deed ze niet alleen tijdens de teamsessies, maar ook in de voorbereidende gesprekken. Marije weet een veilige setting te creëren waarin ze oog heeft voor het team én voor het individu. De begeleiding is inmiddels een aantal maanden geleden en het werkt nog steeds. Binnen het team ‘zien we elkaar’.

teamontwikkeling Provincie Overijssel
Sandra Makkinga
Communicator Overijssel doet mee | Provincie Overijssel

Teamontwikkeling Managers UWV Uitkeren
Met Marije hebben wij als managementteam de verdieping opgezocht aan de hand van Insights profielen.
Een traject met meerdere sessies heeft ons oude patronen laten doorbreken en er zijn nieuwe patronen voor in de plaats gekomen.

Mark Petter
Mark Petter
HRM Business Partner | UWV Uitkeren

Inspiratiedag ‘Omgaan met verandering’ top 25 vrouwelijke leiders Leaseplan Nederland
Ik heb Marije meegemaakt als facilitator/coach op een Female Leadershipdag. Het thema was ‘ Omgaan met verandering ‘. Marije gaf fijne inzichten en tools aan onze leiders om de teamdynamieken die ontstaan bij verandering goed te begeleiden. Het belang van soft innovation skills kreeg ruim aandacht, net zoals het gegeven dat ieder mens/teamlid anders omgaat met verandering. Marije doet dit aan de hand van de methode van Insights op een warme, uitnodigende en duidelijke manier. Zij prikkelt hierbij andere manieren van denken en omgaan met verandering. Marije heeft een meer holistische benadering, waarbij zij ook vooral naar de lange termijn kijkt en de veranderingen in de maatschappij. Het was een inspirerende middag met veel plezier en veel nieuwe kennis om mee te nemen en op te reflecteren. Dank je wel Marije.

Marinel Meijerman
Manager AMS | LeasePlan Nederland

Teamontwikkeling | Procesbegeleiding MT Gemeente Zwolle
Marije heeft het management van het sociaal domein gemeente Zwolle geholpen om als team sterker en daarmee slagvaardiger te worden. Begonnen eind 2019 en na twee keer beland in de corona-lockdown. Desondanks heeft Marije ons, dan weer fysiek bij elkaar en dan weer digitaal, verder gebracht. Met veel creativiteit in de voorbereiding en aanpak. Sterk gericht op de dynamiek in de groep, deze rustig beschouwen om vervolgens scherp te reflecteren en mild te adviseren. Werken met Marije is prettig, haar opgewekte en respectvolle stijl geven lucht aan leren.

Henk Procé
Directeur Sociaal Domein | Gemeente Zwolle

Samenwerking met HR Businesspartner Leaseplan Nederland
Marije is een op en top ervaren professional! Met veel coachingskennis en -ervaring. Staat open voor feedback en neemt dat vaak direct mee in teamsessies. Met haar enorme positieve energie draagt ze snel en veel suggestie voor gedragsverbetering aan. Ze schuwt het niet te benoemen wat ze ziet of hoort en kan de onderstroom op een prettige manier beïnvloeden.

Leaseplan
Coen Spierenburg
Senior Human Resources Businesspartner | LeasePlan

Contact

Ben je benieuwd wat ik kan betekenen voor jouw team? Bel, app of mail me gerust, dan verkennen we onder het genot van een kop koffie of thee jouw teamvraag. Of vul het onderstaande formulier in.