Ikigai, your reason for being

Waar kom jij 's ochtends je bed voor uit?

Wat geeft jouw leven zin?

Op dit moment begeleid ik diverse groepen mensen en individuen die zich willen herbezinnen op hun loopbaan. Met diverse redenen zijn ze gekomen om een nieuwe impuls te geven aan hun werkend bestaan. Ze zijn de bezieling in hun werk gaandeweg kwijtgeraakt. Ze hebben zich gedurende hun loopbaan bijvoorbeeld laten leiden door mogelijkheden die toevallig op hun pad kwamen, ze hebben keuzes gemaakt die door anderen gewaardeerd werden, moeten ander werk zoeken door een reorganisatie, werkeloosheid of anders… Ze zijn (opnieuw) op zoek naar hun reden van bestaan, dat wat hun zin geeft in het leven. Rumi zegt het zo mooi in een van zijn gedichten:

Er is één ding op de hele wereld dat je nooit mag vergeten. 
Wanneer je alles vergeet, maar dat ene niet, 
dan hoef je je nergens zorgen over te maken. 

Maar wanneer je overal aan denkt, 
alles doet en niets vergeet, 
maar je vergeet  dat ene, 
dan heb je eigenlijk niets gedaan.

Bij Zen meditatie hebben we ons ook enige tijd beziggehouden met onze reden van bestaan en hoe we dit in ons (werkend) leven tot uiting kunnen brengen. En zo ben ik in contact gekomen met ikigai. Het ikigai model is voor mijzelf enorm behulpzaam geweest. Graag deel ik dit met jou!

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt, jouw unieke drijfveer. Het vinden van jouw ikigai geeft betekenis aan je leven.

Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek.

Ik gebruik het ikigai model om met mensen op zoek te gaan naar wat hen drijft en hoe zij hun leven willen inrichten. De antwoorden zitten vaak diep vanbinnen, verstopt onder lagen ‘stof’, in je onderbewuste. Belangrijk hierbij is om eerst de connectie met jezelf te versterken door bijvoorbeeld (zen)meditatie. En als je goed contact hebt met jezelf, zullen de antwoorden zich als vanzelf ontvouwen. Als je jouw ikigai gevonden hebt, zal je zingeving ervaren in het leven en zal jouw levensenergie optimaal stromen.

 
Ikigai is opgebouwd uit verschillende elementen die samenkomen:
  • iets doen waar je van houdt
  • iets doen wat de wereld nodig heeft
  • iets doen waar je goed in bent
  • iets doen waar je voor betaald wordt

Iedereen heeft dus een ikigai, dat is fijn! Het vinden/ervaren van jouw ikigai start bij bewustwording. Onderzoek eens hoe jouw ikigai eruit ziet door de verschillende delen van het model in te vullen. En zie waar je al zicht op hebt, en waarop niet. En in welke mate de verschillende onderdelen met elkaar verbonden zijn. Het model kun je invullen voor jouw huidige leven, maar ook voor je wenselijke. En als je vervolgens de keuzes die je maakt af stemt op jouw (wenselijke) ikigai, dan gaat jouw levensenergie stromen!

Source dreamtime – Afbeelding: Toronto Star

 

Zelf vind ik het ikigai model zeer behulpzaam bij het vinden van mijn reden van bestaan, mijn reden om dagelijks mijn bed uit te komen. Ik voel me zelf een bevoorrecht mens dat ik mijn ikigai geregeld ervaar. Mij doel in mijn leven is om bij te dragen aan een wereld waarin er meer verbinding en betrokkenheid is tussen mensen. Ik haal er heel veel voldoening uit om mensen te begeleiden bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, ik zeg bescheiden dat ik daar ook goed in ben. Ik kan echt verbinding maken met de ander, goed luisteren en bij de ander energie losmaken waardoor hij/zij de regie weer in handen gaat nemen. En ik denk echt dat de wereld het nodig heeft dat mensen doen waar ze goed in zijn, dat ze dat doen waarvoor ze hier op de wereld zijn. Dat ze werken vanuit bezieling, doen wat echt bij hun past. Ik denk dat er dan zoveel potentieel vrijkomt als mensen geïnspireerd werken. En als je lekker in je vel zit, het gevoel hebt dat je iets toevoegt aan de wereld, dan zal dat zeker effect hebben op jouw kijk op de wereld en de kwaliteit van het contact met anderen. En wat een voorrecht om mensen op dit pad te mogen begeleiden!

Het is geen eenmalige ‘invulopdracht’ zoals je begrijpt. Ik pak geregeld het ikigai model er weer bij om het te bekijken en het te verfijnen. Dus handen uit de mouwen! Pak een groot vel papier, ga aan de slag en geniet van de energie die vrijkomt!

Wil je ook je eens bezinnen op je (werkende) leven? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Marije

Heb je interesse om door mij gecoacht te worden?