gedragsverandering
Hoe je gedragsverandering realiseert

War zeg jij 'JA' tegen?

Voornemens. Heb jij ze?

Zoals vaker pauzes nemen door de dag heen, ’s avonds niet werken, je vaker uitspreken tijdens een overdracht, meer sporten, meer tijd besteden aan vrienden etc.

Dan weet je ook dat het volhouden van je voornemens niet altijd even makkelijk is. Dat zit zo.

Ons brein houdt van routines. We zijn ons vaak niet zo bewust van de meeste routines die we hebben. Ga maar eens na: als je opstaat, wat is het eerste dat je iedere ochtend doet? En wat doe je daarna? Waarschijnlijk precies hetzelfde als de ochtend ervoor. En de ochtend dáárvoor.

Je hoeft er niet bij na te denken; het gaat als vanzelf. En hier houdt ons brein van: van routines. Onze hersenen zijn van nature lui en routines kosten simpelweg de minste energie.

Een paar tips om meer regie te nemen over je leven en je voornemens werkelijkheid te laten worden.

  • Als je een nieuwe gewoonten je eigen wil maken, is het belangrijk om dit met hele kleine stapjes te integreren in je leven. Zo klein, dat je het met gemak kan volhouden.
  • Waardeer de kleine stapjes/de ontwikkeling die je maakt ipv jezelf ‘af te rekenen’ of het wel of niet lukt.
  • Koppel je nieuwe gewoontes aan bestaande routines. Bijvoorbeeld: je wilt meer water gaan drinken. Maak er dan een gewoonte van om vóór het tandenpoetsen een glas water te drinken of bij elke kop koffie.
  • Deel je voornemen met anderen. Onderzoek toont aan dat je wel 80% meer kans hebt om je voornemen vol te houden als je het uitspreekt.
  • Koppel je voornemen aan een waarde die voor jou belangrijk is. Lege ruimte inplannen kun je bijv koppelen aan de waarde ‘spontaniteit’.
  • Visualiseer je voornemen.
  • Formuleer je voornemen positief. Waar wil je naartoe bewegen?

Formuleer je voornemens positief

Over dit laatste punt wil ik je nog wat meer vertellen. Vaak hebben mensen voornemens om dingen te laten, te stoppen met iets, iets minder te doen. Minder werken, stoppen met snoepen, minder op je telefoon zitten en ga zo maar door…

Je wilt ergens van weg bewegen.

Het probleem met dit soort voornemens is dat als je voldoende bent ‘wegbewogen’, je motivatie afneemt om door te gaan. De eerste stapjes zijn gezet en daar voelen we ons al snel tevreden over. Verder dan de eerste stapjes komen we dan niet…

Als je ergens ‘nee’ of ‘stop’ tegen zegt, vraag je jezelf dan eens af waar je dan ‘Ja’ tegen zegt.

Ik zeg geen ‘nee’ tegen mijn werk als ik ‘s middags mijn laptop dichtklap, ik zeg ‘Ja’ om beschikbaar te zijn voor mijn kinderen. Ik zeg geen ‘nee’ tegen social media voor het slapen gaan, ik zeg ‘Ja’ voor een goede nachtrust.

Bedenk voor jezelf waar jij ‘JA’ tegen zegt, waar jij naartoe wilt bewegen.

 

Psychologisch gezien heeft dit een groot voordeel: Hoe dichter je bij je doel komt, hoe groter je motivatie wordt en hoe groter de kans is dat je je doel gaat bereiken.

Waar zeg jij ‘Ja’ tegen?

Gedragsverandering is niet gemakkelijk. Je zult wakker en alert moeten blijven. Elke dag weer. Je oude patroon is sterk en heeft een grote trekkracht. Als je verlangen maar groot genoeg is, gaat het je zeker lukken.

Geniet van de momenten dat het je al een beetje lukt om je voornemen te realiseren.

Marije

Heb je interesse om door te praten wat ik voor jou kan betekenen?