“De belangrijkste reden waarom leiders falen is dat ze zich niet verbinden”

Waarom falen leiders?

Verbinden

Vanochtend las ik een mooi interview in het Tijdschrift voor Coaching met George Kohlrieser over hoe mannen en vrouwen verbinden.

Ik citeer: “Onze vroege ervaringen met onze opvoeders en andere hechtingsfiguren vormen de basis voor ons (persoonlijk) leiderschap. De mate waarin zij ons voorgingen in de bereidheid zichzelf te laten zien en ons uit te dagen, bepaalt hoe wij ons leerden verbinden en omgaan met het tonen van onszelf in kwetsbaarheid. Op een diepere laag bepaalt het ons vermogen de wereld met een open hart te kunnen aanschouwen en daarmee de werkelijke schoonheid van het leven te ervaren. De reis die we maken is voor ieder mens uniek, en in ieder geval voor vrouwen anders dan mannen.

Vertrouwen en veiligheid

Hij geeft aan dat de rol van leiders zich in toenemende mate richt op het begeleiden van medewerkers in het benutten van hun volle potentieel. Maar om dit potentieel tot wasdom te laten komen is een aantal voorwaarden van groot belang. Het is van belang dat leiders een omgeving creëren waarin vertrouwen en veiligheid hand in hand gaan met inspiratie en uitdaging. Het creëren van deze omgeving valt of staat bij het emotioneel beschikbaar zijn voor de ander en het vermogen om werkelijk een verbinding aan te gaan en zo een veilige basis te zijn voor hun medewerkers. De belangrijkste reden waarom leiders falen, is dat ze zich niet verbinden. Ze zijn emotioneel niet of onvoldoende beschikbaar. Mannen en vrouwen hebben een andere opgave als het gaat om leiderschap: Mannen kunnen hun kwetsbaarheid meer laten zien en vrouwen hebben de uitdaging zich beter te begrenzen en conflicten aan te gaan.

Verbinding met jezelf als voorwaarde

Om je te kunnen verbinden met anderen, is verbinding met jezelf nodig. Hoe vaak richt jij blik naar binnen? Onderzoek je waar in je lichaam spieren op spanning staan, hoe je adem haalt of wat je voelt? De kerst is een mooie periode om de verbinding met jezelf en anderen te vergroten en je hart wat meer open te zetten!

Lees hier het hele artikel waarin hij nog dieper in gaat op de verschillen tussen man en vrouw in het verbinden.

Marije 

Heb je interesse om door mij gecoacht te worden?