Wat voel jij?
Bij Zen meditatie lezen we het boek “Leer voelen wat je wilt voelen” geschreven door Rients Ritskes. We kregen de opdracht om tijdens de meditatie onze rechterhand op onze rechter knie te leggen. Na afloop kregen we de vraag: “Wat voelde je?” Ik voelde dat mijn rechter knie warm werd van mijn rechter hand (of werd mijn hand warm van mijn knie?). En ook voelde ik vertrouwen.
Fysiek voelen en mentaal voelen
Je kunt dus een onderscheid maken tussen fysiek voelen (warme knie) en mentaal voelen (vertrouwen). Vooral dat laatste houdt mij bezig. Wat voel ik precies als ik vertrouwen voel? Denk ik dat ik dat voel? Of is het slechts een gedachte, die wellicht ook weer een gevoel teweeg kan brengen?
Vanuit de Rationele Emotieve Therapie (RET) heb ik geleerd dat er een situatie is, die een gedachte teweeg brengt, die vervolgens een gevoel bij je oproept, waarnaar je gaat handelen. Dit ben ik eens nader gaan onderzoeken bij mijzelf.
Voel je echt of denk je dat je voelt?
Later heb ik dit voorbeeld besproken met mijn zen lerares. Zie vertelde mij dat het tweede voorbeeld typisch een voorbeeld waarin het denken mijn gevoel heeft ‘bedacht’. Ik voelde er namelijk ‘niets’ bij. Er was geen fysieke gewaarwording, geen voelen. Voelen komt namelijk van binnenuit. Uiteraard kun je door het hebben van een gedachte je wel weer anders gaan voelen!
Een interessant onderwerp om eens bij jezelf te onderzoeken. Wat voel je fysiek? Wat voel je mentaal en wanneer denk je dat je voelt? Succes ermee!
Marije