Deel I

Wat is voelen eigenlijk?

De laatste tijd ben ik bezig met het thema Voelen. Wat is voelen? En wat voel ik eigenlijk? Geregeld sta ik stil en probeer ik waar te nemen wat ik voel. Best een ingewikkeld thema. Ik nodig jullie dan ook graag uit om ook op zelfonderzoek uit te gaan en je ervaringen te delen!

Wat voel jij?

Bij Zen meditatie lezen we het boek “Leer voelen wat je wilt voelen” geschreven door Rients Ritskes. We kregen de opdracht om tijdens de meditatie onze rechterhand op onze rechter knie te leggen. Na afloop kregen we de vraag: “Wat voelde je?” Ik voelde dat mijn rechter knie warm werd van mijn rechter hand (of werd mijn hand warm van mijn knie?). En ook voelde ik vertrouwen.

Fysiek voelen en mentaal voelen

Je kunt dus een onderscheid maken tussen fysiek voelen (warme knie) en mentaal voelen (vertrouwen). Vooral dat laatste houdt mij bezig. Wat voel ik precies als ik vertrouwen voel? Denk ik dat ik dat voel? Of is het slechts een gedachte, die wellicht ook weer een gevoel teweeg kan brengen?

Vanuit de Rationele Emotieve Therapie (RET) heb ik geleerd dat er een situatie is, die een gedachte teweeg brengt, die vervolgens een gevoel bij je oproept, waarnaar je gaat handelen. Dit ben ik eens nader gaan onderzoeken bij mijzelf.

Tijdens de meditatie ging de kerkklok. Ik moest denken aan een fijn weekeindje met mijn man in ’s Hertogenbosch. Door die gedachte voelde ik me blij. Ik voelde liefde door mij heen stromen en een glimlach op mijn gezicht komen. Een fysieke reactie dus.Vervolgens zei de zen lerares dat we korter gingen mediteren. Dat vond ik erg jammer, want ik vind die rust altijd heerlijk. Ik voelde teleurstelling. Toen ik met mijn aandacht naar mijn lijf ging, voelde ik eigenlijk ‘niks bijzonders’ behalve de rust van het mediteren. Dit riep bij mij verwarring op, is dit laatste nu mentaal voelen? Wat is mentaal voelen precies? En waar voel je dat dan? Of is het slechts een gedachte, waar je wel of geen aandacht aan kan geven?

Voel je echt of denk je dat je voelt?

Later heb ik dit voorbeeld besproken met mijn zen lerares. Zie vertelde mij dat het tweede voorbeeld typisch een voorbeeld waarin het denken mijn gevoel heeft ‘bedacht’. Ik voelde er namelijk ‘niets’ bij. Er was geen fysieke gewaarwording, geen voelen. Voelen komt namelijk van binnenuit. Uiteraard kun je door het hebben van een gedachte je wel weer anders gaan voelen!

Een interessant onderwerp om eens bij jezelf te onderzoeken. Wat voel je fysiek? Wat voel je mentaal en wanneer denk je dat je voelt? Succes ermee!

 

Marije

Heb je interesse om door mij gecoacht te worden?